Narcisme_12

Narcisme_12


Bron : Narcisme op Plazilla.com - Auteur : Arinka Linders


Narcistisch misbruik.

Als je eenmaal doorhebt dat je met een narcist te maken hebt (gehad) dan is het herstellen van deze relatie nog niet zo eenvoudig. In normale relaties zet je er een punt achter, je huilt wat, verwerkt het en dat was dat. Bij een narcistische relatie ligt dat anders. Het besef dat je je al die tijd hebt laten gebruiken of zelfs misbruiken kan net zo indringend en traumatisch zijn als een verkrachting of beroving. Kortom, je bent er nog niet vanaf door het simpelweg uit te maken of de vriendschap te verbreken.

Net als bij andere traumatische ervaringen (verlies, incest, verkrachting, mishandeling) zul je eerst door een aantal fases heen moeten voor je weer stabiel op je eigen benen zult kunnen staan. Inzicht in hoe de narcist te werk is gegaan en jezelf duidelijk maken dat deze verwerking echt nodig is kan je helpen om hier eens en voor altijd vrede mee te krijgen. Hiervoor is het belangrijk dat je begrijpt hoe het verwerken in verschillende fases zal/kan gaan.


Het besef; dit is niet normaal.

Op een dag besef je je ineens dat je helemaal jezelf niet meer bent. Wat doe je in Godsnaam in deze relatie bij deze ontzettende energiezuiger? Wie was jij ook al weer? Je hebt geen idee meer, je hebt alles van jezelf weggegeven aan de ander, om de ander maar tevreden te houden. Je deed het zelf toch? Anderen zullen niet eens begrijpen hoe je jezelf zo hebt kunnen laten veranderen, maar zij zaten dan ook niet gevangen in het web van de narcist.

Zelfs als je de stap hebt genomen de narcist te verlaten heb je steeds maar weer die aandrang om naar hem terug te gaan. Je snapt er niks van en anderen nog minder. Maar het is wel degelijk begrijpelijk. De narcist heeft je zo leeggeknepen, zo op jouw emoties en energie geteerd dat je tijdenlang alleen bestaan hebt om de narcist maar te kunnen laten functioneren. Logisch dat je het gevoel hebt compleet leeg en nutteloos te zijn als je hem dan uiteindelijk verlaat.


Ik mis je zo...

Maar het is niet de narcist die je mist. Het is niet dat je weer in die relatie wilt stappen (wat helaas wel veel te vaak gebeurt). Nee, je wilt jezelf terug! Je wilt weer zijn wie je was vóór je de narcist ontmoette. Dat leuke, aardige, redelijk onbezorgde mens. Misschien enigszins naïef, maar met een goed hart en een vrolijke inslag. Oké, je had wel zo je zorgen, maar je zorgen waren nooit zo groot als sinds je de narcist ontmoet hebt.

Oké, je bent dus gepokt, gemazeld, gemangeld, beschimpt, belasterd, voor schut gezet, leeggeknepen, aangevallen, geslagen zelfs misschien, weggevaagd, uitgezogen, opgebruikt, belogen en bedrogen. Eigenlijk ben je na dit alles compleet dood, je hart klopt alleen nog en ergens in je zit nog de wil om jezelf weer te vinden. Je hebt er de energie alleen niet meer voor en zelfmoord plegen lijkt nu nog niet eens zo’n gek idee. Dan ben je maar meteen van alles af...


Hoop doet leven!

Maar er is hoop, het leven kan echt weer mooi worden. De reactie die je hebt na een narcistische relatie is heel normaal. Je bent al die tijd vernederd en gekwetst, het is niet zo gek dat je er depressief van bent geworden en dat mag je best toegeven. Dat maakt je niet zwak, de narcist heeft je zo gemaakt. Precies zoals hij het graag had.

Na een tijdje zonder de invloed van de narcist ga je je al wat beter voelen. Je bent minder eenzaam, je kunt weer wat meer met jezelf bezig zijn. Hebt weer tijd voor anderen, omdat de allesopslorpende narcist niet meer de hele tijd je aandacht opeist. Niemand roept meer de hele dag tegen je dat je waardeloos bent, nergens goed voor, dat je lelijk of dom bent. Langzaamaan kun je zo weer aan je herstel werken, zonder die eeuwige negatieve stoorzender in je buurt.


Het leven wordt weer mooi, niet zoals het ooit was, maar beter.

Dit overkomt je namelijk niet nog een keer!
Welke fases moet je door om te herstellen?


1. Je begint op de bodem. Je kunt nu echt niet meer. Je bent leeg, op, kapot, geknakt. Dieper dan dit kun je niet zinken. Dat is niet tof, maar bedenk: Om je af te kunnen zetten moet je tot de bodem gaan. Je kunt vanaf hier alleen nog maar omhoog. En dat is dan weer wel heel mooi.


2. Je wordt je bewust van wat er met je is gebeurd. De ontzetting is groot. De hele tijd dacht je dat je gek was of werd. Deed je nou echt zoveel verkeerd, was je nou echt zo raar bezig? Je snapte er niks van, zo erg was het toch niet wat je zei, deed, dacht? Je leest over narcisme en het dringt tot je door dat dat het is.

Je kunt het er koud van krijgen, huilen ook, de herkenning van het gegeven narcisme. Dát was het! Je voelt je verraden door de ander, maar je wordt ook boos op jezelf. Hoe heb je je zo kunnen laten manipuleren en waarom heb je dit zolang gepikt? Waarom zag je dit niet? Iedereen waarschuwde je nog dat hij niet deugde en jij was ziende blind!


3. Woest ben je! Ineens ben je niet meer boos op jezelf, maar op de persoon die het veroorzaakt heeft. En terecht. Je mag kwaad worden op iemand die je door zo’n hel heeft gesleept. Die je zulke dingen heeft wijsgemaakt dat je dacht dat je gek was of dom of noem maar op wat de narcist je heeft willen laten geloven. In je goedheid heb je het allemaal voor waar aangenomen. Hoe kon iemand zo’n misbruik van je maken?

Je moet boos zijn, als je niet boos wordt blijft dit altijd aan je vreten. Dus leef je uit, scheld tegen muren, schreeuw in je kussen, brul alles eruit wat je de narcist zou willen toeschreeuwen. Maar hou het wel bij je en ga de narcist niet werkelijk bellen of schrijven. Dit is enkel weer brandstof die hij nodig heeft en daar leeft hij weer helemaal van op! En je wilt er van af toch?

En dan ineens is de woede voorbij....


4. Janken tot je ogen zeer doen. Verdriet over zoveel dingen als de woede eenmaal gezakt is. Over hoe gek je dacht dat je was en hoe mensen over je dachten. Vrienden die je hebt laten barsten omdat hij zei dat ze niet deugden, familie die je misschien niet meer ziet, omdat hij ze maar lastig vond. Je hele toekomst is veranderd.

Al die tijd dacht je dat je hem wel kon veranderen, terwijl hij bezig was jou te veranderen! Je kunt echt zwaar depressief raken en juist nu heb je niemand meer, omdat je iedereen verstoten hebt omwille van hem, die het niet waard was. Dat is een zure appel waar je doorheen moet. Alles ziet er leeg en zinloos uit, maar dat is het niet!5. Tijd voor actie. Sleep jezelf aan je haren overeind en ga iets doen. Je weet nu wat er gebeurd is en hoe het kwam. Het lag niet aan jou! Je gaat jezelf steeds beter leren beschermen tegen de narcist, die natuurlijk nog steeds probeert je leven binnen te dringen. Maar jij bent hier niet meer gevoelig voor. Je laat je niet langer manipuleren door zijn truukjes. Dit is de fase waarin je misschien de echtscheiding doorzet, verhuist naar een andere stad, in elk geval iets doet om het leven dat je had achter je te laten.

Klim in de pen en schrijf vriendinnen en familie. Laat ze berouw zien over wat je hebt gedaan en vertel waarom. Negeer je eigen aandeel niet, je hebt er tenslotte zelf voor gekozen zo te handelen, ook al was dit onder invloed van manipulatie. Niet iedereen zal je vergeven, maar veel mensen hebben er wel begrip voor en zullen je, voorzichtig, weer in hun armen sluiten. Sta dit ook toe, al is het voor jou nu heel moeilijk je kwetsbaar op te stellen. Echte vrienden zullen je vergeven dat je ze liet barsten en zullen je daarnaast ook helpen weer overeind te krabbelen.

Hou de deur voor de narcist gesloten, hoeveel mooie praatjes hij ook heeft. En ja, die heeft hij meer dan genoeg, want zodra hij voelt dat jij hem begint te ontglippen (lees: hij zijn macht over jou verliest) gooit hij alles in de strijd. Hij zal je paaien met beloftes die zo mooi klinken. Hij zal je een schuldgevoel willen aanpraten, hij zal je chanteren en manipuleren of zelfs bedreigen. Laat hem er in zakken. Hij heeft geen macht, hij is niks en niemand!

Hij kan zich ontpoppen tot een regelrechte stalker en je overal lastig vallen. Doe of hij niet bestaat. Regaeer niet op zijn aanvallen en smeekbedes, NOOIT. Dit is van het grootste belang. Als je nu niet volhoudt kon je nooit maar dan ook nooit meer van de narcist af. En je was al zo ver...


6. Je mag er zijn. Langzaamaan begin je ook jezelf te vergeven. Je bent geen slecht mens, sterker nog, je bent eigenlijk hartstikke leuk! Je voelt je beter, je krijgt meer energie, je slaapt beter, je ziet er beter uit, je piekert minder. Allemaal zaken die je een beter zelfgevoel geven. De afwezigheid van de narcist in je leven begint langzaam zijn vruchten af te werpen. Je kunt weer een beetje genieten van de zon, een mooie bloem, een nieuwe broek.

Af en toe stort je natuurlijk nog in, je kunt ineens weer heel verdrietig zijn of boos. Dat is normaal. Maar de periodes hiertussen zullen steeds langer worden en de gevoelens die je over de gebeurtenissen hebt zullen afzwakken. Je zult merken dat je ineens al de hele dag niet aan de narcist hebt gedacht, of al veel langer. En eigenlijk bevalt dat je wel.

Natuurlijk heb je soms nog spijt over hoe het ook had kunnen gaan, of juist over die jaren die je hebt verspild in de hoop dat het beter zou worden. Maar je bent een sterker mens nu, met een ervaring die je in de rest van je leven van pas zal komen.


7. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand... wie is de grootste eikel van het land? Als je niet van de narcist af kunt komen (het is bijvoorbeeld je kind, je vader of moeder, je baas of je buur) dan is spiegelen soms een effectieve afschrikmethode die je kunt toepassen. Niet iedereen kan dit, maar het kan zeer doeltreffend zijn. De narcist schrikt zich rot van het gespiegelde gedrag als jij je net zo gedraagt als hij doet. Alle woede die hij op je afvuurt kun je terug projecteren op de narcist, al duurt het vaak wel een tijdje voor het kwartje valt bij de narcist.

Valt de narcist je aan op straat of zelfs in je eigen huis, blijf kordaat zeggen dat hij je met rust moet laten. Hoe grover hij wordt, hoe grover jij wordt. Van Ga weg! ga je dan naar Rot op! Ga echter NOOIT de discussie aan! Begint de narcist met Ja, maar blablabla. Blijf dan herhalen Ga weg! Je bent een soort plaat die blijft hangen en dat is het enige wat je moet doen, behalve natuurlijk ervoor zorgen dat jij uit die situatie weg komt.

Sommige narcisten zullen dit nooit accepteren en altijd blijven zoeken naar manieren om jou als schuldige aan te wijzen.

Ze kunnen niet accepteren dat de relatie, zoals die was, echt voorbij is en zullen blijven proberen terug in je hoofd te kruipen met hun gluiperige maniertjes, door middel van het aanpraten van een schuldgevoel, je bang maken, zielig te doen of je te bedreigen.

Als een klein kind kunnen ze om je heen staan dansen, terwijl ze met hun vinger naar je wijzen en allerlei beschuldigingen op nog geen 5 centimeter afstand in je gezicht roepen. Vanzelfsprekend is zo'n situatie enorm bedreigend, maar het wordt al een stuk minder eng als je in jezelf denkt Niemand weet, niemand weet dat ik Repelsteeltje heet! Het is eigenlijk ongelooflijk lachwekkend hoe enorm kinderachtig een narcist kan zijn als hij zijn zin niet krijgt.

Ze hopen dat ze zo weer grip op je krijgen, of eigenlijk meer op je energie. Ze hebben jou nodig, niet jij hen! Als je ook maar even toegeeft aan deze vraag om narcistische voeding, door bijvoorbeeld te reageren op zijn aantijgingen in de vorm van boosheid, tranen, angst of kwetsbaarheid dan ga je weer een paar stappen terug en moet je weer opnieuw beginnen. Dit kan een echte vicieuze cirkel zijn. Dus ga dit gevecht dan ook gewoon NIET aan!


8. Er was niets dat je had kunnen doen. Inderdaad, niets. De narcist is zoals hij is en wat jij ook gedaan had, hoe lief, begripvol, geduldig je ook geweest was, niets had kunnen voorkomen dat de narcist zich zo heeft gedragen als dat hij gedaan heeft. Hij is een narcist. PUNT.

Je leest nog steeds meer over narcisme, misschien ben je zelfs lid van een lotgenotenforum geworden (erg verstandig!) en daar zie je allemaal verhalen zoals die van jezelf. Behoorlijk slimme mensen die er allemaal met beide benen ingetrapt zijn. Je leert door het lezen over de stoornis beter hoe je jezelf kunt beschermen tegen de narcist. Je hebt hem zoveel mogelijk geblokkeerd uit je leven en dan begin je te snappen dat dit je gewoon overkomen is en dat dat nou eenmaal zo was.

Accepteer het, je kon er toen niets aan doen en nu ook niet. Het zal altijd een gevoel van onrecht blijven geven (het is ook niet eerlijk), maar daar zul je mee moeten leren leven, want er was niets wat je anders kon doen.

Je was gewoon een slachtoffer van narcistisch misbruik.

Je leven is niet voorbij, je bent vrij en de toekomst ligt aan je voeten. Je begint je leven weer in te vullen. Je vrienden hebben je hopelijk vergeven en je gaat weer eens uit. Je hebt weer tijd en energie voor anderen en ook aan jezelf blijf je werken. De zwarte wolk lijkt weg te trekken. Je lachte zelfs al een paar keer deze week.


9. Hij blijft maar in mijn gezicht staan schreeuwen om aandacht. Ja dat is een onhebbelijkheid van de afgewezen narcist; ze achtervolgen je, houden je tegen op weg naar huis, lopen je overal achterna, bespieden je... Maar jij zit daar toch niet meer mee? Jij weet nu hoe zielig hij is!

De allerbeste manier om met de narcist om te gaan is hem gewoon als niet bestaand te zien. Kom je hem tegen, hij is er niet. Je negeert hem gewoon volkomen. In het begin zal je hart nog wel eens overslaan, maar negeer dit ook. Dit is de angst die opleeft, niet het gemis. Je leven is zoveel beter zonder de narcist. Doe alsof hij dood is. Praat hij tegen je? Loop gewoon weg. Iemand die niet bestaat kan niets zeggen toch? Hij bestaat niet, in jouw wereld is hij DOOD.

En je zult zien dat hij ook werkelijk een soort van dood gaat. Hij heeft al die tijd op jouw energie geleefd en die wordt hem nu ontnomen. Er is geen woede meer, geen verdriet, aandacht, jaloezie, schuldgevoel, adoratie of wat dan ook, want voor jou is hij dood, je negeert hem zoals je een drol aan de kant van de weg negeert.

Jij bevestigt zijn bestaan niet meer de hele tijd en zo kán hij dus ook niet bestaan. Niet in jouw wereld. Natuurlijk kan de narcist allerlei emotionele reacties bij je oproepen door zijn geslepen gedrag, maar jij laat hier niets meer van zien (en ja, dat kun je echt leren en gaat ook steeds makkelijker) en zo komt de narcist erachter dat er bij jou echt niets meer te halen valt. On to the next victim...

Nou duurt dit natuurlijk wel een tijd, dat kan soms wel 5 jaar (!) duren, want de narcist laat zijn prooi echt niet zomaar gaan. Het komt dus aan op jouw overlevingskracht en doorzettingsvermogen. Doe zoveel mogelijk leuke dingen, maak je eigen leven mooi en boeiend en de narcist zal een steeds kleinere rol krijgen.

Hij kan dan wel voor je neus gaan staan schreeuwen, maar als er achter hem iemand vriendelijk naar je staat te zwaaien, wie krijgt dan jouw aandacht? Juist en leer dat dus: Besteed je aandacht aan de LEUKE dingen en de LEUKE mensen.


10. Het is zoals het is. Je bent je nu volledig bewust dat de ander ziek is en dat jij zijn ziekte hebt gevoed. Dat kon alleen omdat je zelf kwetsbaar was. Misschien had je nog onverwerkte emoties uit je jeugd, of je bent gewoon een kwetsbaar of gevoelig type. Dat is niet zwak, maar geen partij voor een narcist!

Hoe dan ook ben je je nu meer bewust van jezelf dan ooit en weet je wat je wel en niet wilt. En dit wil je nooit meer. Mensen die je ophemelen vanaf het eerste moment benader je dus met de nodige voorzichtigheid. Je weet nu dat je gevoelig bent voor narcistisch misbruik, scherm jezelf af en laat niet meteen het achterste van je tong zien bij het eerste contact.

Blijf werken aan jezelf en je eigen zelfvertrouwen, zodat je met al de kennis die je uit deze ervaringen hebt opgestoken een beter leven voor jezelf kunt opbouwen, waarin je hopelijk nooit meer in de valse beloftes van een narcist zult geloven! Bedenk dat als iemand te mooi lijkt om waar te zijn, dat meestal ook zo is!

Wees niet bang om deze fases te doorlopen, al zul je soms jezelf vervloeken, dan weer de ander. Het verdriet kan intens zijn of de woede kan je opslokken en het is verleidelijk om jezelf hier voor af te sluiten. Daardoor zal het alleen maar langer duren voor je er vanaf bent en de kans dat je nog eens zo’n relatie zult hebben neemt daardoor alleen maar toe.

Leer van deze ervaring alsof je weer een kleuter bent die voor het eerst een sneeuwvlokje zag. Het leek mooi, het dwarrelde, hij zag er lief en zacht uit, maar toen je het aanraakte was het koud! Dat is narcisme. Het ziet er mooi uit, maar het is leeg en koud.

Leer weer van het leven genieten en besef je dat het niet eerlijk is om gevangen te zitten in het web van een narcist. Niemand hoeft te leven in de kou en de leegte.

Je mooie, warme en fijne leven begint NU!